RAYEX promet d.o.o. Zenica je osnovan 1990.godine. Firma je započela svoj put kao jedna od prvih privatnih firmi u Zenici a uz specijalnost, u to vrijeme, je bila specijalizacija u trgovini metalom i metalnim proizvodima . Ratno stanje nije ugasilo firmu, uspjela je da se održi sa svojim punom imenom i nastavila svoj rad nakon završetka rata. U tom periodu RAYEX promet je najvise  radio na trgovini potrošnim materijalom , vijčanom robom , reznim i brusnim materijalom i alatima. Taj put je nastavljen u puno većem obimu nekoliko godina kasnije . Dobili smo generalno zatupanje Dresselhausa za BiH, jednog od najvećih distributera vijčane robe na svijetu . Uz to smo dodali i zastupanje najvećeg proizvođača reznog i brusnog materijala Tyrolit kao i generalno zastupanje njemačkog proizvođača aparata za zavarivanje Lorch sa ovlaštenim servisom. Uz nabrojano, dobili smo generalno zastupanje firme Alpen koja slovi za jednog od najvećih proizvođača alata za bušenje na svijetu, burgija, ureznica, nareznica i sl.

Naravno uz to smo se potrudili da našim kupcima omogućimo kvalitetan potrošni materijal za zavarivanje pa smo potpisali ugovor o distribuciji za BiH firme Binzell , najveći proizvodjac rezervnih dijelova sa zavarivanje na svijetu . Pored Binzella u mogućnosti smo da ponudimo i aparate za zavarivanje njemačke firme HBS , koja je lider u svijetu za zavarivanje vijaka . Uz sve ponuđena zastupanja električni alat Bosch, Milwuakee i Dewalt možemo da ponudimo jer je potreba za električnim alatom svugdje prisutnima .Također, našim kupcima smo ponudili i kvalitetnu žicu i elektrodu za zavarivanje sa svim certifikatima i atestima 3.1 i 2.2 . 

Ovakav pristup radu nam je donio jako veliki širinu na tržištu BiH. Kupci su prepoznali našu iskrenu namjeru prezentacije naših proizvoda isključivo kroz kvalitet. Trenutno smo u stanju da kompletno pratimo kao i da ponudimo unifikaciju nabave bilo koje proizvodne firme u BiH jer nudimo čitav sistem nabave, ne samo jednog artikla nego svih artikala potrebnih za neometan rad vaše firme .

Za trgovce smo u poziciji da ponudimo Tyrolit i Alpen, sa kompletnim policama i sistemom  instalacije i prezentacije za rezanje ili bušenje svih vrsta materijala. Ovakav pristup nam je donio jako, jako puno novih kupaca širom BiH , koji su dijelili naš pristup kupovine sve na jednom mjestu . Naš cilj je da našim korisnicima uštedimo vrijeme i dokažemo da imamo sve što mu treba na jednom mjestu uz zagarantovan kvalitet . 

Danas, nakon 34 godine postojanja firme idemo ka cilju da postanemo jedini butik kvalitetnih alata u BiH , jer ne želimo da birate alat na osnovu cijene nego na osnovu vaših potreba . Naš cilj je specijalizacija u standardizaciji svega ponuđenog .U prevodu , svaki vaš zahtjev, koliko god težak bio, pokušamo da rješimo na obostrano zadovoljstvo . 

Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti u toj namjeri.